Menselijk potentieel benutten – ‘Worden wie je bent’

Menselijk potentieel benutten – ‘Worden wie je bent’
Bas Haerkens

De visie van Leven Lang Ontwikkelen van de SER sluit aan bij de visie van Lenard & Lenard (L&L). Waarbij L&L vindt dat de term ‘een leven lang leren’ meer omvat dan de woorden doen vermoeden. Het gaat niet alleen om het bijblijven en nieuwe vaardigheden ontwikkelen waardoor mensen inzetbaar blijven op het gebied van skills.

Het zou nog meer moeten gaan om ‘worden wie je bent’, zoals Nietzsche dat zei.

Daarmee doelen we op de ontwikkeling als mens zoals werken aan zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en empathie. En daarnaast geloven we ook in een breed beeld van leren. Niet alleen in klassieke zin (in de klas, in een training), maar ook door het aangaan van uitdagingen, het maken van fouten, het opdoen van nieuwe ervaringen. Meer nog zou het moeten gaan om, met de woorden van Nietzsche te spreken: ‘worden wie je bent’.

L&L heeft veel ervaring in het begeleiden van bedrijven of instellingen die een gedragsverandering of ontwikkeling willen bewerkstelligen. Een van de middelen die hiervoor wordt ingezet in een online platform. Het platform van Lenard & Lenard is gebaseerd op het het Octalysis framework van de gamification pionier Yu-Kai Chou.  “Hij past ‘human-focus’ design toe, wat betekent dat het spel inspeelt op de verschillende drijfveren van mensen. Dit in tegenstelling tot ‘functional-focus design’, wat gebaseerd is op processtappen.” legt Bas Haerkens, Operations en Commercial consultant Lenard and Lenard uit. Yu-Kai Chou onderscheidt acht verschillende drijfveren die mensen motiveren om tot actie over te gaan: betekenis, resultaat, empowerment, eigenaarschap, sociale invloed, schaarste, onvoorspelbaarheid, en een negende, verborgen, drijfveer: sensatie.

Lenard and Lenard ziet vele voordelen van gamification. Bas Haerkens vertelt: “Door technieken uit (online) games te gebruiken als onderdeel van een integrale aanpak, creëren we een hoge betrokkenheid van medewerkers. Het is namelijk laagdrempelig, stimuleert creativiteit en is echt fun – ondanks dat het geen spelletje is.”, benadrukt Bas. “Voor een organisatie is het prettig dat dit platform schaalbaar is en inzetbaar voor allerlei doeleinden en thema’s zoals vitaliteit, betrokkenheid en samenwerking”, aldus Bas.

Via een online platform krijgen deelnemers toegang tot specifieke opdrachten. Het volbrengen van deze opdrachten of ‘missies’ leidt tot een bepaalde beloning. Deze opdrachten zijn ontwikkeld op basis van een vastgesteld doel, gelinkt aan de organisatiedoelstellingen. De impact ligt op drie niveaus: organisatie-ontwikkeling, team-ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.

Het platform kan ingezet worden voor de ontwikkeling van mensen en hun vaardigheden. In de vorm van missies krijgen medewerkers bepaalde opdrachten om kennis te vergaren of toe te passen. Maar het platform kan bijvoorbeeld ingezet worden voor het stimuleren van specifiek gedrag. In de vorm van missies worden medewerkers daartoe uitgedaagd en beloond met punten. Deze punten kunnen ze inwisselen voor een bijvoorbeeld een kop koffie, een coachingssessies of een teamuitje. Zo wordt het platform binnen een gemeente gebruikt om medewerkers te stimuleren om inwoners meer te betrekken. Door inzet van het platform wordt burgerparticipatie vaker en bewuster ingezet.

Betere aansluiting met het bedrijfsleven en het onderwijs
De ‘gap’ tussen onderwijs en bedrijfsleven kan met het L&L platform verkleind worden. Het basis-, middelbaar- en vervolgonderwijs zijn nu onvoldoende op het bedrijfsleven afgestemd. L&L ziet graag dat deze twee werelden dichter naar elkaar toegroeien en uiteindelijk in elkaar overlopen. Bijvoorbeeld door talent al tijdens de studie praktijkervaring op te laten doen.

Studenten kunnen via het platform deelnemen in missies van een organisatie. Zo maken ze kennis met de vraagstukken die in het bedrijfsleven spelen en komen ze op een doelgerichte en leuke manier in contact met de professionals uit de organisatie. Dat is voor beide partijen interessant. De jonge generatie brengt frisse ideeën in en de studenten leren hun kennis toe te passen en in een organisatiecontext te bewegen.

Zo komt er op natuurlijke wijze en op een leuke aansprekende manier meer inzicht in de ontwikkeling van werknemers en organisaties. En groeien onderwijs en werk meer en meer naar elkaar toe.

Meer weten?

Wil je meer weten over persoonlijke ontwikkeling bij L&L en worden wie je bent? Wij komen graag in contact.


Meer nieuws

Onze ontwikkelkalender

In 2023 en 2024 werken we ook aan de volgende onderwerpen:

Multipliciteit

Het MP programma is ontwikkeld om organisaties te helpen diversiteit en inclusie niet te zien als een obstakel, maar om het multiplicity programma in te zetten met als doel een hoger bedrijfseconomisch rendement te behalen. Deze transformatie is leuk om doorheen te gaan, omdat het vrij van verwijten is, je volop inzichten krijgt over jezelf en over de ander en over waarom ze bewegen zoals ze bewegen. Het resultaat vertaalt zich naar een hoger bedrijfseconomisch rendement.

Meer informatie opvragen

Duurzaamheid

Duurzaam omgaan met jezelf en je omgeving. Hoe zou het zijn als je aan de hand van praktisch toepasbare kennis en acties je betere keuzes kunt maken met betrekking tot energie en de juiste dingen kunt doen voor het milieu, je fysieke en mentale gezondheid en je voeding?  

meer informatie opvragen
Preferences

Privacy is important to us, so you have the option of disabling certain types of storage that may not be necessary for the basic functioning of the website. Blocking categories may impact your experience on the website. More information

Accept all cookies

These items are required to enable basic website functionality.

Always active

These items are used to deliver advertising that is more relevant to you and your interests.

These items allow the website to remember choices you make (such as your user name, language, or the region you are in) and provide enhanced, more personal features.

These items help the website operator understand how its website performs, how visitors interact with the site, and whether there may be technical issues.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.